grof lichtbruin brood

GROF LICHTBRUIN BROOD

Ingrediënten (voor klein brood van ± 450g)

  • 300 g ardiamix cijnsmolen
  • ± 160 ml water
  • 8 g verse gist of 4 g droge gist 
  • 5 g zout (= 1/2 koffielepel)
  • vetstof naar keuze (scheut olijfolie, zonnebloemolie, boter..)

Ingrediënten (voor groot brood van ± 750g)

  • 500 g ardiamix cijnsmolen
  • ± 270 ml water
  • 13 g verse gist of 7 g droge gist
  • 8 g zout ( = 1 koffielepel)
  • vetstof naar keuze (scheut olijfolie, zonnebloemolie, boter..)

Werkwijze


  1. Doe alle ingrediënten, maar niet al het water (behalve het zout) in de kneder en laat 2 minuten kneden op lage snelheid.
  2. Voeg geleidelijk water toe aangezien deze mengeling traag water opneemt, laat ook langer kneden.
  3. Je kan ook het water allemaal toevoegen en enkele uren laten staan zodat de vlokken langzaam het water kunnen opnemen.
  4. Voeg het zout toe en laat nog een 15-tal minuten verder kneden. Indien je droge gist gebruikt, kan je alles samen laten mengen.
  5. Haal het deeg uit de mengkom en bol met de hand op, laat 20 minuten rusten onder een doek op een warme, tochtvrije plaats.
  6. Sla het deeg nu plat zodat alle lucht eruit is, vouw het samen (van buiten naar binnen plooien), maak er een mooi bolletje of lange vorm van en laat 45 minuten tot een uur rijzen. Je kan het brood net voor het inovenen insnijden met een mesje en eventueel wat bloem opstrooien.
  7. Verwarm ondertussen de oven  op 200°C en bak het brood af gedurende een  35 minuten.
  8. Laat afkoelen op een rooster.