klaaskoeken

KLAASKOEKEN

Ingrediënten (voor een 15- tal stuks) 

  • 500 g manitoba
  • 225 ml (volle) melk
  • 75 g (boere)boter
  • 75 g suiker
  • 30 g verse gist
  • 8 g zout
  • 2 eigelen
  • 10 g verbeteraar
  • snuifje kaneel (optioneel)

Werkwijze

  1. Verwarm de melk tot ze lauw is, los er de gist in op en klop er 1 eigeel in los.
  2. Doe de bloem, het zout, de suiker, de verbeteraar en eventueel kaneel in de kneder. Giet er de melk met gist en ei bij en laat alles goed kneden.
  3. Voeg na enkele minuten de boter toe, in stukjes en op kamertemperatuur. Laat alles een 10 min. kneden.
  4. Haal het deeg uit de mengkom en bol met de hand op, laat 40 minuten rusten onder een doek op een warme plaats.
  5. Je hoeft het deeg niet plat te slaan, het mag luchtig zijn. Rol het deeg uit tot een lap van ± 1,5 cm dik en steek vormpjes uit. Je kan ook met een pizza snijder het deeg in stukken snijden.
  6. Leg de vormpjes op een bakplaat met bakpapier en laat onder een doek een uur rijzen.
  7. Verwarm ondertussen de oven op 220°C.
  8. Wrijf voor het afbakken de koeken in met het losgeklopt eigeel met een scheutje water.
  9. Bak de koeken ongeveer 12 minuten.
  10. Laat afkoelen op een rooster.