tips & tricks

TIPS & TRICKS

Enkele tips

Al onze bloem-en meelsoorten (met uitzondering van speltmeel) kan je zuiver gebruiken.Je kan zoveel soorten mengen als je maar wil, zolang je verhoudingen bloem, water en gist kloppen.


Je kan al onze soorten in een bakmachine gebruiken , of met de keukenrobot of thermomix en afbakken in de oven.


Indien je brood bakt in een traditionele oven, zet je de oven best op boven- en onderverwarming, warme luchtventilatie droogt het brood sneller uit.


Je kan brood bakken rechtstreeks op een bakplaat, in een bakvorm of mandje of in een gietijzer kom (le creuset, staub). Plaats de kom met deksel in de oven tijdens het voorverwarmen. Haal de kom eruit en leg het deeg erin, zonder vetstof. Bak 30 minuten met deksel en haal de laatste 5 minuten het deksel eraf zodat de korst mooi kleurt.


Brood of pistolets kan je decoren met havervlokken, dekoratiemengeling, lijnzaad, sesamzaad.... Dit doe je best na de 1ste rijs. Maak het deeg nat en rol het deeg in de zaadjes, indien je het deeg niet natmaakt zullen de zaadjes tijdens het bakken eraf springen.


De basisverhoudingen om brood te bakken  op 1 kg bloem of meel :

          500 tot 580 ml water (afhankelijk van de bloemsoort)

          2 tot 3% verse gist op je bloemgewicht

          1 tot 1,5 %¨droge gist op je bloemgewicht

          1,7 % zout op je bloemgewicht (kan je aan passen naar eigen smaak of noden)

          0 tot 2% vetstof op je bloemgewicht (vetstof is niet noodzakelijk, maar houd je brood langer vers)

Je kan meelverbeteraar toevoegen om meer volume te creëren.


Bloem en meel bewaar je best op een koele en droge plaats, liefst niet warmer dan 18°C.

Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan 2 maanden houdbaar.

Bij een temperatuur rond of onder de 10 °C wordt dat al een jaar. 

U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs vriezer bewaren, je moet dat uw de bloem

goed beschermt tegen vocht en geurtjes.