rozijnenbrood

ROZIJNENBROOD

Ingrediënten (voor een groot brood van ± 750 g) 

  • 500 g manitoba
  • ± 225 ml melk
  • 200 g rozijnen
  • 50 g boter
  • 50 g suiker
  • 35 g verse gist
  • 8 g zout
  • eventueel nog 10 g verbeteraar
  • 1 eigeel (eventueel extra eigeel om te kleuren)

Werkwijze

  1. Laat de rozijnen een half uur weken in water of voor de liefhebber in rum. Daarna afgieten en goed droogdeppen. (als ze te nat zijn zakken ze naar de bodem)
  2. Verwarm de melk tot ze lauw is, los er de gist in op en roer er de eierdooier door.
  3. Doe de bloem, het zout en de suiker in de kneder. Giet er de melk met gist en ei bij en laat alles goed kneden.
  4. Voeg na enkele minuten de boter toe, in stukjes en op kamertemperatuur. Laat alles een 10 min. kneden.
  5. Haal het deeg uit de mengkom en bol met de hand op, laat 20 minuten rusten onder een doek.
  6. Sla het deeg nu plat en strooi er de rozijn rijkelijk over. (je kan de rozijnen ook toevoegen op het einde van de kneedtijd) Vouw het deeg samen en maak er een mooi bolletje of lange vorm van en laat een 45-tal min rijzen. Je kan voor het inovenen naar keuze het brood bestrijken met een losgeklopt eigeel met een scheutje water.
  7. Verwarm ondertussen de oven  op 180°C en bak het brood af gedurende een  35 minuten.
  8. Laat afkoelen op een rooster.