haverzemelenbrood

HAVERZEMELENBROOD

Ingrediënten (voor klein brood van ± 450g)

  • 300 g haverzemelenmeel
  • ± 160 ml water
  • 8 g verse gist of 4 g droge gist
  • 5 g zout (= 1/2 koffielepel)
  • vetstof naar keuze (scheut olijfolie, zonnebloemolie, boter..)
  • eventueel extra havervlokken om te decoreren

Ingrediënten (voor groot brood van ± 750g)

  • 500 g haverzemelenmeel
  • ± 270 ml water
  • 13 g verse gist of 7 g droge gist
  • 8 g zout (=  1 koffielepel)
  • vetstof naar keuze (scheut olijfolie, zonnebloemolie, boter..)
  • eventueel extra havervlokken om te decoreren

Werkwijze

  1. Doe alle ingrediënten (behalve het zout) in de kneder en laat 2 minuten kneden op lage snelheid.
  2. Haverzemelen nemen traag vocht op, je kan het meel met het water enkele uren laten trekken.
  3. Voeg het zout toe en laat nog een 15-tal minuten verder kneden. Indien je droge gist gebruikt, kan je alles samen laten mengen.
  4. Haal het deeg uit de mengkom en bol met de hand op, laat 20 minuten rusten onder een doek op een warme, tochtvrije plaats.
  5. Sla het deeg nu plat zodat alle lucht eruit is, vouw het samen, maak er een mooi bolletje of lange vorm van en laat 45 minuten tot een uur rijzen. Je kan  het brood nat maken en in de havervlokken rollen. (als je het brood niet natmaakt, zullen de vlokken tijdens het bakken er afspringen) Of je kan het brood net voor het inovenen insnijden met een mesje en eventueel wat bloem opstrooien. (dit mag na de 2 de rijs, decoren doe je best na de 1ste rijs)
  6. Verwarm ondertussen de oven  op 220°C en bak het brood af gedurende een  35 minuten.
  7. Laat afkoelen op een rooster.